Genelde bütün gezi dönüşlerimde bana sorulan soru “Fotoğraflarını kim çekiyor” oluyor, evet görünüşte zor, yalnız gezginseniz çoğu zaman istediğiniz yerde hayal ettiğiniz gibi fotoğraflarınız olamıyor, çünkü siz ne kadar iyi fotoğraf çekerseniz çekin, bu sefer kameranın arkasında değil önündesiniz, ama yine de bu “instafeed” iniz hep manzara dolu olacak ya da “selfie”lerle dolu olacak anlamına gelmiyor.
Fotoğraflar önemli, insan zaman zaman bakıp o güzel günleri anıyor, ben mesela kaybedince de çok üzülüyorum, bazen telefondan veya bilgisayardan nasıl siliniyor anlamıyorsun ama oluyor işte. O yüzden birkaç yerde saklamakta fayda var.
Ben bir Canon DSLR, bir Gopro, bir de mobil telefon ile çekiyorum fotoğraflarımı, peki benim fotoğraflarım nasıl çekiliyor, işte sırları….

Merak etmeyin, bu iş bende!
1)Selfie Çubuğu: Evet, büyük bir sır değil, çoğu yerde ben de bunu kullanıyorum, eskiden kalabalıkta kullanmaya çekiniyor olsam da şimdilerde hemen herkesin elinde olduğu için biraz daha rahatım.
Selfie çubuğunun bir diğer faydası da bir başkasının çekmek için şekilden şekile girdiği pozu rahatlıkla çekebiliyor olmanız.

Sizden başka kim uçabilir ki?

Bir Eyfel fotoğrafı için kimsenin yerlerde sürünmesine gerek yok di mi?
2)Başkalarından Rica Etmek: Hangi yalnız gezgine sorarsanız, size vereceği cevap budur, “isteyin”. Aslında bu madde aynı zamanda yalnız gezginlerin sosyalleşme metodudur, benim de bu yolla çok fazla tanıştığım gezgin veya lokal arkadaşım oldu. Tek yapmanız gereken gözünüze kestirdiğiniz birine veya birilerine yaklaşıp gülümseyip fotoğrafınızı çekip çekemeyeceklerini sormak.
Yalnız hiç tanımadığınız bu kişinin vereceği sonuçtan emin olmak istiyorsanız, veya herhangi bir tepkiyle karşılaşmak istemiyorsanız kendinize en uygun fotoğrafçıyı bulmanız gerekir.
- Bir kere ıssız bir yerdeyseniz çok fazla seçiminiz yok önünüze gelen ilk kişiye makinayı veya telefonu uzatacaksanız.
Mesela gölün ortasındasınız, çaresizlik diz boyu
- Sizin gibi yalnız gezen biri veya bir çift en iyi seçenek, hele de etrafta binbir zorlukla kendini çekmeye çalışan birini görürseniz hemen yanına koşun, fotoğrafını çekebileceğinizi söyleyin, sonra da sizin fotoğrafınızı çekmesini isteyin.

Gece yarısı havuzda çılgın balayı çiftlerinden başka kimse olmayabiliyor 🙂
- İnsanlar yalnız insanlara daha kolay yaklaşırlar, siz sadece gülümseyip pozitif enerji yayın, birileri zaten fotoğrafınızı çekmeye gönüllü olacaktır.

Ubud maymun ormanında maymun bana sarılınca, görevli hemen telefonumu isteyip onlarca fotoğraf çekmişti
- Eğer DSLR makineniz ile çekmesini isteyecekseniz elinde bir DSLR olan birinden yardım isteyin ki bir de makineyi anlatmakla uğraşmayasınız.

O zaman modellik bile yapabilirsiniz
- Çevrede dinlenen, grup halinde dolaşan(elbet aralarından biri gönüllü olacaktır), eğlenen kişilerden rica edin… Size ayıracak vakti olan ve iyi moddaki insanlar her zaman daha iyi fotoğraflar çeker…

Tabii kafası fazla da güzel olmasın…
- Ne istediğinizi iyi anlatın, tanımadığınız birine “yok, bu olmamış, bir daha çek” deme şansınız yoktur, bazı kişiler “bir bakın, istediğiniz gibi değilse bir daha çekeyim” diye teklif eder, ama her zaman böyle kibar insanları bulamayabilirsiniz, veya siz utanıp söyleyemezsiniz, siz güzel çıkmışsınızdır ama istediğiniz manzara fotoğrafta yoktur….Bu nedenle en iyisi istediğiniz manzarayı öncesinde fotoğraflayıp, çekecek kişiden “şuraya beni alabilir misiniz” diye rica etmektir.

Adayla ağacın arası olsun, pls!
- Acelesi olduğunu fark ettiğiniz, elinde yükü, yiyeceği olan veya bu işi yapamayacağını fark ettiğiniz kişilere hiç bulaşmayın…

Neymiş sadece şapka demişim, hey Allahım ya!
3)Satın Almak/Kiralamak: Şu ara bu işi yapanlar var, belirli bir ücret karşılığı sizi şehrin güzel noktalarına götürüp fotoğraflarınızı çekiyorlar.. Profesyonel bir iş yapmıyorsanız ücretleri hayli yüksek olan bu işten bahsetmiyorum…
Özellikle fakir ülkelerde çocuklar veya bazı kişiler bu işi yapıyorlar, sanki gönüllü yapıyormuş gibi makinenizi veya telefonunuzu isteyip fotoğraflarınızı çekiyorlar, sonra da para istiyorlar, bazen verdiğiniz parayı da beğenmeyebiliyorlar ama siz yine de gönlünüzden kopanı verin, iyi fotoğraflar çıkarabiliyorlar….

Kahire’de bir ufaklık yanıma yaklaşıp kefiyeyi hızlıca kafama bağlayıp böyle bir sürü fotoğrafımı çekmişti
4)Aksiyonuyla Beraber Satın Almak: Yapacağınız bir aksiyonu fotoğraflarıyla beraber satın alabilirsiniz, zaten bu işi yapanların da çoğu zaman kazancı fotoğraftan oluyor, işte çift taraflı kazanç….

Defalarca yapsam bıkmam sanırım
5)Tripod: İster DSLR’ınız için büyük boy, isterseniz telefonunuz için hem selfie çubuğu hem tripod görevi gören bu mucizevi alet benim uçuş uçuş fotoğraflarım için inanılmaz yararlı..

Koş, yoksa araban balkabağına dönüşecek!
6)Kaya, ağaç, Allah ne verdiyse kullanmak: Çekecek kimseyi bulamadınız ve tripodunuz yoksa makinenizi veya telefonunuzu bir yere dayayın, zaman ayarını yapın ve koşun

Issız adada çay tarlası? Alırım bi dal…
7)Yeni Arkadaşınızın Kareleri: Yalnız gezginlik yola yalnız çıkmak olsa da yolda tek başına olmak değildir(her ne kadar ismimiz öyle olsa da), gezerken edindiğiniz yeni arkadaşlarınız da çok güzel fotoğraflarınızı çekebilir. Nitekim yalnız gezginliğin en büyük amacı da budur(fotoğraflar değil elbet, yeni arkadaşlar)

Yogyakarta’da hem bana bütün tapınakları gezdirip hem de fotoğraflarımı çekmiş lokal bir arkadaşın karesi
Dostlarınızla iletişimde kalıp, söz verdiğiniz gibi fotoğraflarını da göndermeyi unutmayın…
Herşeyin gönlünüzce olması dileğiyle!