Yurt dışına yerleşmeye karar verdikten sonra kısa vadede lazım olabilecek şeylerin de bir listesini yaptım. Orada yaşadığım işsizlik, dil öğrenme süresinde geziler planlayabilirdim ve yeni bir kıtaya açılabilirdim. Muhtemel 10 yıllık olacağından Amerika vizesi her an işe yarayabilirdi ve halihazırda memuriyetim devam ederken vize almak daha kolay olurdu.
Amerika turist vizesi almak kolay mı zor mu derseniz, benim için çok kolay oldu ama önümde bekleyen 30 kişiden 20’sinin de alamadığını gördüğümden cevap basit; gerçekten turist olduğunuzu inandırmanıza bağlı.
Seyahatime ne kadar kala almalıyım derseniz en geç seyahatinizden 1 ay önce diyebilirim. Şansınız varsa işleriniz daha kısa süre de tamamlanabilir ama risk sevmeyenlerdenseniz ve belirli mevsimlerde yoğunluk olabileceği düşüncesiyle 2-3 ay önceden başlayabilirsiniz.
Amerika’nın konsolosluk sitesinde de uyardığı gibi vizenizi almadan uçak biletinizi veya turunuzu kesinlikle satın almayınız. Ancak vizeniz onaylanmazsa tur ücretini iade edeceklerini garanti eden güvenli şirketlerden tur satın alabilirsiniz.
Amerika vizesi için gerekli evraklar;
Eğer aracı kuruma para vermek istemiyor ve evrakları kendiniz hazırlamak istiyorsanız doğru yerdesiniz. Ama yok ben bu işlerden anlamam diyorsanız, bu işi yapan şirketler var, eninde sonunda evraklarınızı işyerinizden, bankanızdan kendiniz toparlayacaksınız, görüşmeye siz gideceksiniz, o kadarını yapan iki formu da kendisi doldurabilir, bu nedenle yazıyı okuduktan sonra kararınızı siz verin.
Aslında Amerika vizesi için normal koşullarda geçerli bir pasaport, DS160 formu ön sayfası ve yeni bir 5*5 biyometrik fotoğraf (forma ekleyebildiyseniz buna bile gerek yok) dışında hiçbir evrağa gerek bile kalmayabiliyor. Ama ben size gerekli olabilecek tüm evrakları ve aşamaları teker teker anlatacağım.
Öncelikle Amerika vizesi iki yerden alınabiliyor, İstanbul ve Ankara. Randevular İstanbul için yaklaşık 15 gün, Ankara için 10 gün sonrasına alınabiliyor. Önce randevunuzu alıp sonra evraklarınızı hazırlamaya başlayabilirsiniz.
Randevu almak için ilk aşama biometrik fotoğrafınızın olması. Hemen en yakınınızdaki fotoğrafçıya gidin, Amerika vizesi için fotoğraf çektireceğinizi söyleyin. Artık mahalle arasındaki fotoğrafçılar bile şartları biliyor ama 5*5 derseniz de anlarlar. (Ayrıntılar için buraya tıklayınız ) Fotoğrafı çektirdikten sonra size mail olarak atmasını isteyin. Kesinlikle daha önce kullandığınız bir fotoğrafı kullanmaya kalkmayın, yenisini isteyeceklerdir, o yüzden çektirin kafanız rahat olsun.
Daha sonra şu sayfadan DS 160 formu doldurmaya başlayabilirsiniz. Vize için ilk başvurduğunuzda fotoğraf sayfasına yönlendirileceksiniz. Fotoğrafınızı yükledikten sonra formu doldurmaya başlayabilirsiniz.
DS 160 formu ortalama yarım saatinizi alıyor. Kişisel bilgilerden sonraki sorular çok gereksiz, İngilizce ama üstüne mouse’u yaklaştırdığınızda Türkçe çevirisini yazıyor, zaten kişisel bilgilerinizden sonra hepsine hayır diyeceksiniz, “suç işlemeye mi gidiyorsun, fahişelik yapmaya mı gidiyorsun” gibi kimsenin evet demeyeceği sorular. Son aşamada bu belgenin çıktısını alıyorsunuz. Eğer yanınızda yazıcınız yoksa masaüstüne kaydedebilir veya mail olarak atıp başka bir yerden de çıktı alabilirsiniz.
Formu doldurduktan sonra randevu almak için ücreti ödüyorsunuz. 2017 yılı için bu ücret 160 dolar. En kolay yol kredi kartıyla ödemek, unutmayın eğer vizeniz onaylanmasa da bu ücretiniz yanıyor. Bu nedenle vizeye başvururken mantıklı hareket etmeniz önemlidir. Kredi kartınızla ödeme yaptıktan sonra dekont mail olarak da gönderiliyor. (Bunun da çıktısını alabilirsiniz.) Randevu aldıktan sonra randevu tarihinizin de yazılı olduğu onay ve talimatlar sayfasının da çıktısını almanız gerekiyor.
Eğer yanınızda yazıcınız yoksa hepsini mail adresinize gönderip daha sonra da çıktı alabiliyorsunuz.
Eğer sabit bir işiniz, iyi bir geliriniz varsa muhtemelen işiniz daha kolay olacaktır. Öğrenciyseniz de yelkenleri suya indirmeyin, aslında Amerika’nın sizden öğrenmek istediği tek bir şey var, gerçekten turist misiniz, yoksa yerleşmek gibi bir amacınız var mı?
Turist olduğunuzu da kanıtlayabilmenizin tek yolu, daha önceden pek çok ülke gördüğünüzü ispatlamak. Orada sıramın gelmesini beklediğim sürece tüm bankolardan yükselen tek soru vardı, daha önce yurtdışına seyahat ettiniz mi, ettiyseniz nereye?
Yani adamlar diyor ki sen Türkiye’de yaşıyorsan ve gezmeyi seviyorsan önce bir Roma’yı, Paris’i, Barcelona’yı görmüş olman gerekir, neden ilk hedefin Amerika olsun ki? Yoksa gidişinin altında başka bir sebep mi yatıyor? Tabii ki başka sebepleriniz olabilir, ne bileyim çocuğunuzun mezuniyetine, arkadaşınızın düğün törenine(bu nedenle başvuran birisinin red alışına şahit oldum), akrabanızı ziyarete gidiyor olabilirsiniz, işte burada da diğer evraklar devreye giriyor.
Diğer evraklar nelerdir?
- Çalıştığınız kurumdan işe başlama tarihinizi ve planladığınız seyahat tarihinde izinli olduğunuzu ve süre sonunda işinizi döneceğinizi belirten kaşeli imzalı yazı
- Çalıştığınız yada sahibi olduğunuz şirketin imza sirküleri ve ticari sicil gazetesi örneği
- Faaliyet Belgesi / Vergi Levhası.
- 3 aylık maaş bordrosu
- 3 aylık banka hesap özetleri(Hesabınızda belirli bir miktar olmasına dikkat edin)
- Varsa taşınır/taşınmaz mal bilgileri(Araç ruhsatı, ev tapusu)
- Varsa ek gelir belgeleriniz(kira vs)
- Varsa davetiye mektubunuz
- Seyahat rezervasyon belgeleri(Uçak, otel, hostel vs)
- Eski pasaport fotokopileri/asılları
- Mevcutsa eski Amerika vizesi
Randevu tarihinizden önce hepsini hazır edip, ihtiyaç halinde sunmak üzere dosyalayın.
Randevu Nasıl gerçekleşiyor?
Randevu saatinizden önce orada olmaya özen gösterin. Çok erken gideyim belki işim erken biter demeyin, randevu saatiniz 1’se 1’e çeyrek kala içeri alınıyorsunuz. Demek istediğim her iki şehirde de trafiği göz önüne alarak geç kalmamaya özen gösterin.
Üzerinizde metal/elektronik eşya olmamasına özen gösterin.(Bazı bloglarda küpe, kolye vs de deniyor ama onlara karışmıyorlar, ama bir gün de takmazsanız birşey olmaz. Anahtar/anahtarlık da serbest bu nedenle eğer araçla gittiyseniz eşyaları araca koyup anahtarınızı yanınıza alabilirsiniz. İçeriye kesinlikle alamayacağınız şeyler kesici/delici aletler, telefon, ipad, laptop gibi şeyler, eğer bilmeden getirdiyseniz de her iki konsolosluğun karşısında emanet yazan büfeler var, oraya teslim edebilirsiniz.
Randevu saatinizden 15 dakika önce bahçeden içeri alıyorlar ve isminizi kontrol ediyorlar. Daha sonra güvenlikten geçerek DS160 belgenizi ve pasaportunuzu gösteriyorsunuz. Sonra parmak izi aşamalarından geçerek size verilen numaranın yanmasını bekliyorsunuz.
Beklerken de bankolardaki görevlileri süzüp “şu sarı saçlı kadın keşke bana gelse veya ay bu çok katı denk gelmesin” diye panik olabilirsiniz. Aslında hepsi aynı işi yapıyor, panik olmayın, bu arada İngilizce bilmiyorsanız Türkçe de konuşuyorlar.
Benim görüşmem şöyle geçti;
Görevli: Merhaba, Amerika’ya neden gitmek istiyorsunuz?
Ben: Turistik amaçlı.
G: Daha önce yurtdışına seyahat ettiniz mi?
B: Evet, çok, 40’dan fazla ülke gezdim.
G: Oh, wow(Pasaportumu karıştırır), ne iş yapıyorsunuz?
B: Doktorum.
G: Kaç yıldır?
B: 10 yılı aşkın.
G: Peki size yeşil pasaport vermediler mi?
B: Verdiler. (Çantadan çıkarıyorum, adam dumur)
G: Sizin kaç pasaportunuz var?
B: İki, bunu(yeşili gösteriyorum) Avrupa için kullanıyorum.
G: Vayy, Avrupa’ya yeşil, bize bordo ha? (Angry face) (Gülüşmeler…)
B: Yok, bunun süresi daha uzun da ondan.(Maksat ezik hissetmesin)
G: Vizeniz onaylanmıştır, teşekkür ederiz.
B: Ben teşekkür ederim, iyi günler.
Ertesi gün (İstanbul adresi olduğundan) pasaportum 10 yıl süreli vize ile PTT’de hazırdı.
Çektirdiğim onca fotokopi, bankalarda bekleme, işyerindeki yazılar hepsi gereksiz imiş, ama nereden bilebilirdim ki?
Orada bulunduğum süre içerisinde gördüğüm daha önce yurtdışına seyahat ettiğini belirten herkes vizesini aldı. Demem o ki eğer 160 dolarınızı riske atmak istemiyorsanız en azından Yunan adaları, İtalya, İspanya gibi birkaç ülkeyi ziyaret ederek pasaportunuzda birkaç mühür bulundurmanız. Gerisi çok kolay olacaktır.
Size Amerika vizesi en kolay nasıl alınır sorusunun kısa cevabını verdiğimi umuyorum. Şansınız bol olsun.
Teşekkür ederim
Zaman ayırıp okuduğunuz için ben teşekkür ederim.
Ben daha önce yurtdışı seyahati yapmadım. Bu vize alma işimi çok mu zorlaştırır dersiniz? Kendime ait bir evim ve ileri derece İngilizcem var. 26 yaşındayım. Şu an çalışmıyor olsamda banka hesabımda istediklerinden fazla para bulunuyor ki ona bakıyorlarmış sanırım. Davetiye falan da sorun olmaz. Sadece gidip görmek, gezmek, belki de orada kalmak gibi düşüncelerim var. Vize işi sorun olur diyorlar, sizin de düşüncelerinizi almak istedim. Teşekkürler.
Merhaba Selin Hanım,
Moralinizi bozmak istemem ama yüksek ihtimal red alırsınız. Sizinle aynı konumda 40 yaşını geçkin hatrı sayılır derecede mal varlığı bulunan, son pozisyonu genel müdürlük olan bir arkadaşım bile o sıra işsiz olduğu ve daha önce hiç seyahati bulunmadığı için red aldı.
Vize ücreti az değil iadesi de yok,bu nedenle sizi üzebilir, sizin yaşınıza uygun olarak workaway/aupair veya dil vizesi gibi vizeleri denerseniz belki bir şansınız olabilir.
Yine de herşeye rapmen şansınızı denemek isterseniz kesinlikle orada kalmak gibi bir düşünceniz olduğundan bahsetmeyin.
Yolunuz açık olsun.
MERHABA
Ben devlet üniversitesinde yüksek lisans öğrencisiyiym. Ekonomi üzerine yapıyorum.Amerika da halam var.DİL okuluna gitmek istiyorum. halam Amerika ya gel burda git dedi. Turist vizesi almam gerektiğini söyledi. Öğrenci olduğum için de hesabımda para mevcut değil.Halam ı sponsor gösterebilir miyim? bana bu konuda bilgi verir misiniz.TVİZE ALMAK ÇOK ZORLAR MI BENİ? TEŞEKKÜR EDERİM ŞİMDİDEN
Bende bugün Amerikan vizesi için İstanbul konsolosluğa gittim. Bende her evrağı hazırlayarak gitmiştim ancak hiçbirine bakmadılar. Vize görüşmesine kadar ilk önce gün saat ve pasaport kontrolü, daha sonra XRay kontrolü, arkasından pasaport kontrolü ve parmak izi alınmasına girdim. Yaz olduğu için çok kalabalıktı. Görüşmem 1 dk bile sürmedi. Zaten görüşmeyi yapan kişi direkt pasaportunuzu açıp yazmaya başlıyor. Sorular usulen soruluyor gibi. Nereye gidiyorsun, ne yapacaksın, ne iş yapıyorsun ve vizeniz onaylandı deyip, fotokopide çoğaltılmış bir matbu kağıt veriyor. Görüşme çok hızlı gelişti. Kafamda fazla büyütmüşüm diye düşündüm. Ama beni en çok etkileyen bir sevgili çiftten kız olanın vize alamayıp, erkeğin alması oldu. Herkese bol şans, rahat olun. Bu arada bekleme salonunun duvarında kocaman “ Burada güvendesiniz” yazıyor. Her dilde alt alta…
Vizenizin onaylandığına sevindim, maalesef büyük özgüvenle gidip hüsranla dönen de çok kişi var. Doların hızlı yükselişi de sırf bu aşamayı bile yeterince zorlaştırıyor. Ne kadar güvendeyiz bilmiyorum. 🙂
Şansınız bol olsun.
Ben 24 yaşındayım 3 yıldır aynı şirkette çalışıyorum bir ay sonra evlenince amerikaya gitmek istiyoruz çıkma ihti ali nedir
Kadir Bey, aynı işte yıllardır çalışıyor olmanız güzel, fakat bundan daha ön planda tuttukları, daha önce gezdiğiniz başka ülkelerin olması veya bir turla gidiyor olmanız gibi maddeler. Umarım yararı olur. Şansınız bol olsun.
Merhaba
Ben 12 senedir ibb Büyükşehir belediyesine ait bir şirkette kadrolu olarak çalışıyorum! 2016 senesinin sonunda Amerika vizesi için başvuru yaptım fakat bankada para göstermedim ve bir arkadaşımın vizesinin fotokopisini gösterdim bununla yolculuk yapıcam diye! Hesapta param yoktu! Vize Şirketi kadrolusun göstermene gerek yok dedi! Şimdi bankaya para koyup tur şirketi ile gitmeyi istiyorum! Daha önce hiçbirşekilde yurtdışına çıkmadım! Şansım nedir sizce? Bankaya para koyucam
ben uluslararası gemilerde çalışıyorum 18 yıldır 50 aşkın ülke gördüm daha önce amerikaya 10 kez gitmişliğim var ve amerikada iç hatlarda ucmuslugum var yüksek maaş var vize almamın şansı nedir